Tuore suomalaistutkimus: yhä useampi autoilija uskoo ajavansa sähköautolla lähitulevaisuudessa
Liikenteen sähköistymiseen ylipäänsä suhtaudutaan Suomessa varsin myönteisesti, ja Helsingissä ja Uudellamaalla jopa erittäin myönteisesti, ilmenee K-...
Korko uusiin 0,99 % + kulut. Satoihin vaihtoautoihin jopa 100 000 Plussa-pistettä. Ja paljon muuta!
Kesäauton kunnon tarkastamiselle kannattaa varata hieman aikaa, vaikka kuinka maantie jo kutsuisi kulkijaa. K-Auton korjaamovastaava Maria Novikova kertoo vinkit turvalliseen ajoon läpi kesän.
1. Hyvä matka alkaa renkaista “Ennen lomareissulle lähtemistä on hyvä tarkastaa, että kesäautosi kesärenkaissa on varmasti riittävät kulutuspinnat, jotta pitoa riittää ja esimerkiksi riskit vesiliirtoon ovat mahdollisimman pienet. Lain mukaan kesärenkaissa pitää olla urasyvyyttä vähintään 1,6 millimetrin verran, mutta turvallisuussyistä renkaat kannattaisi uusia, kun urasyvyys kuluu alle neljän millimetrin.
Rengaspaineet ovat oma juttunsa. Monelle uusi tieto saattaa olla myös se, että rengaspaine mitataan aina kylmästä renkaasta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että mikäli olet ajanut autolla yli kolme kilometriä, renkaiden pitää antaa jäähtyä vähintään 10 minuuttia ennen mittausta. Kesälomareissulla on monella tavaratila ja matkustamo täynnä kuormaa, jolloin rengaspainetta on suuremman painon vuoksi syytä lisätä.
Kesäautojen renkaiden tarkastaminen on korostetun tärkeää, sillä niiden vuosittainen kilometrisuorite on tyypillisesti tavallista lyhyempi. Niitä myös joudutaan uusimaan useammin kumin vanhenemisen takia, vaikka kulutuspintaa olisi jäljellä reilustikin."
2. Näkyvyys kuntoon parilla kikalla "Suomen kesään kuuluvat perinteisesti niin auringonpaiste kuin rankkasade. Säätila vaikuttaa merkittävästi näkyvyyteen, joten ennen automatkaa kannattaa huolehtia, että tuulilasi on puhdas sisä- ja ulkopuolelta. Erityisen likaisen tuulilasin puhdistus sisäpuolelta sujuu parhaiten nestemäisellä ikkunanpesuaineella. Lisäksi kannattaa tarkastaa, että tuulilasinpyyhkijät ovat kunnossa – vaihda ne uusiin mieluummin ennemmin kuin liian myöhään vesisateen jo yllättäessä. Jos pyyhkijä hyppii pyyhkiessään tai jättää samean pinnan lasiin, on syytä vaihtaa pyyhkijät heti uusiin. Muista puhdistaa tuulilasinpyyhkijät säännöllisesti niihin kiinni jäävistä roskista. Lasinpesunestettä voi varata matkalle ylimääräisen pullon, sillä useimmiten se loppuu juuri silloin, kun sitä eniten tarvitsee."
3. Onko kesäautossasi ilmastointi? Vältät turhan hikoilun tarkastamalla senkin toimivuuden!
"Kesällä auton ilmastoinnin merkitys korostuu. Oletko tarkastanut, kuinka hyvin kesäautosi ilmastointi toimii helteellä tai miten auton raitisilmansuodatin jakselee? Suositusten mukaisesti ilmastointihuolto tulisi tehdä kahden vuoden välein. Jos kuitenkin käy niin ikävästi, että ilmastoinnin teho alenee tai lakkaa kokonaan toimimasta ilmastointihuoltojen välissä, K-Auton merkkihuolto auttaa vian selvittämisessä ja tarjoaa sopivaa ratkaisua. Ilmastointihuolto on useimmiten hyvinkin nopea huoltotoimenpide, jonka hyödyistä nauttii koko hellekesän ajan. Ilmastointihuollossa yleisin toimenpide on ilmastoinnin kylmäaineen lisääminen tai vaihtaminen sekä ilmastoinnin kompressorin ja letkujen toiminnan varmistaminen."
5. Onko autosi peruskunto kohdillaan? Määräaikaishuolto sen kertoo.
“Määräaikaishuollot ovat sujuvan ja turvallisen kesäautoilun kulmakivi, joten ne kannattaa hoitaa vuosittain ajallaan valmistajan huolto-ohjelman mukaisesti. Mikäli huollot sekä korjaukset on toteutettu suositusten mukaisesti, kesäautonkin pitäisi kiitää teillä turvallisesti ja huolettomasti. Jos kesäauto on uusi tuttavuus, muista selvittää, milloin se on viimeksi huollettu ja mitä viimeisimmissä huolloissa on tehty. Mikäli huoltotarpeita ilmenee, K-Auton merkkihuollot palvelevat koko kesän eri puolilla Suomea. Kesäloma on myös hyvä ajankohta auton huollolle, sillä sen voi mahdollisuuksien mukaan hoitaa myös esimerkiksi mökkipaikkakunnalla." 6. Ajattelitko ottaa peräkärryn matkaan?
"Erityisesti kesäaikaan voi ilmetä monenlaisia kuljetustarpeita. Auton tavoin peräkärrystä on syytä tarkastaa aina sen yleiskunto, valojen toiminta sekä renkaiden kunto ja riittävät rengaspaineet. Peräkärryn oikeaoppiseen kuormaamiseen on kaksi turvallisuuden kannalta olennaista sääntöä: 1) pakkaa kärry tasaisesti akselin päälle, älä koskaan takapainoiseksi 2) sido aina kuorma sidontaan tarkoitetuilla kuormaliinoilla, myös silloin kun käytössäsi on kuomullinen perävaunu. Tällä tavoin varmistat, että takapainoinen kärry tai sitomaton kuorma eivät aiheuta tarpeettomia turvallisuusriskejä sinulle tai kanssa-autoilijoille esimerkiksi yllättävissä väistötilanteissa. Muistathan myös, että vuonna 2020 voimaan astuneen uudistuksen myötä yleisintä mökkikansan peräkärryä, eli kevytperävaunua, saa vetää henkilö- tai pakettiautolla maksimissaan 100 kilometrin tuntinopeutta.”
7. Palaako mittaristossa varoitusvalo?
"Kesäreissuissa autojen jäähdytysjärjestelmä on helteisellä säällä erityisen kovilla. Jos auton kojelaudassa palaa varoitusvalo, on aina syytä selvittää miksi. Kesäreissu voi keskeytyä esimerkiksi moottorin ylikuumentumisen vuoksi. Tällöin vika löytyy usein liian vähäisestä jäähdytysnesteen määrästä, vuotavasta moottorijäähdyttimestä, liian vähäisestä moottoriöljyn määrästä tai öljynvaihdon laiminlyönnistä. Nämä kaikki on usein pieniä korjaustöitä ennalta tehtyinä, mutta kalliita remontteja moottorin rikkoutuessa."
Lisätietoja & haastattelupyynnöt: Pihla Hakala, viestintäpäällikkö, K-Auto, p. 040 703 1334, [email protected]